- 670
- 24.08.2022 12:51:38
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ankara Sanayi Odası, ASO 1. OSB ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliği ile kurulan Türkiye’nin ilk Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi’nin (ASO Model Fabrika) Deneyimsel Yalın Üretim Eğitimlerini katılımcı firmaların kendi sahalarında uyguladığı danışmanlık modeliyle pekiştirdiği Öğren Dönüş Projesinin 7. uygulamasının final sunumları ASO 1.OSB' de gerçekleştirildi. ASO Sürekli Eğitim Merkezi (ASO-SEM) toplantı salonunda düzenlenen programa ASO Başkanı Nurettin Özdebir, ASO 1. OSB Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Tütek,Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Gül Taşkıran Battal, 30 kişilik bir uzmanlar grubu ve TÜSSİDE işbirliği ile yürütülen Model Fabrikalar Eğitmen Yetiştirme programında eğitim alan alan eğitmen adayları, sanayiciler, akademisyenler, katılımcı firmaların karar vericileri ve 1.OSB yöneticileri katıldı.
“Model Fabrika projesinin ülkemize yayılması lazım”
Programın açılışında bir konuşma yapan Başkanı Nurettin Özdebir, sanayi toplumu ve sanayi kültürü sahibi olabilmenin nesilleri aşan bir evrimi gerektirdiğini söyledi. ASO Model fabrika ile kar etmeyi değil firmalara kar ettirmeyi hedeflediklerini belirten Özdebir, ”Model Fabrika, yalın üretimin nasıl yapılabileceğini ortaya koyan bir uygulama. Bütün işletmeler bu uygulamadan yararlanmalı. Daha önce farklı sektör, ölçek ve yalın olgunluk seviyesinden Öğren ve Dönüş Programı’nın eğitimlerine katılan 51 Sanayi işletmesi ve bir de kendi hizmet kurumumuz Ankara Sanayi Odası olmak üzere bu programdan yararlanarak verimliliklerini artırdı. Bu uygulamanın ülkemize yayılması lazım. Üretimdeki yalınlığı sağlayarak verimliliği artırdığımız zaman daha rekabetçi olacağız”dedi.
Türkiye’de oldukça ciddi bir verimlilik sorunu olduğuna dikkati çeken ASO Başkanı Özdebir, “Model Fabrika kurulmadan önce durumun bu kadar vahim olduğunun farkında değildim. Bir liralık yatırım yapmadan, bir kişi daha istihdam etmeden bir işletmede yüzde 150’leri aşan verim artışları gerçekleşiyor. Başka bir ifadeyle 100 üretirken; aynı masraflarla 150 daha fazla ürün çıkarılabilmesi, aklın alabileceği bir şey değil. Bu firmalarımız da hali hazırda ihracat yapan belli ölçekteki firmalarımız. Yani eleğin üzerinde kalabilecek firmalarımız. Demek ki biz; sanayi ürünleri üretiyoruz ama sanayi toplumu olabilmek için biraz daha gayret etmemiz lazım” diye konuştu.
“Yıkıcı bir rekabet önümüzdeki süreçte hepimizi bekliyor”
“Çok yıkıcı bir rekabet önümüzdeki süreçte hepimizi bekliyor” diyen Özdebir, “Verimliliğimizi mutlaka artırmamız lazım. Yani yalın üretimi zaten halletmiş olmamız lazım ki peşine de Endüstri 4.0’ı koyabilelim. Ama yapılan uygulamalarda birçok işletmemizin yalın üretimde bile kat etmesi gereken önemli mesafeler olduğunu gördük. Bu geleceğin dünyasındaki yıkıcı rekabete hazır olabilmemiz için, gerçek bir sanayi toplumu olabilmemiz için bir fırsat var elimizde. Bu fırsattan mümkün olduğunca çok firmamızın istifade etmesi şart” ifadelerini kullandı.
“Hedefimiz işletmelerimizi çok daha verimli hale getirebilmek”
ASO 1.OSB YK Üyesi Serdar Tütek ise yaptığı konuşmada “Model Fabrikada yürütülen eğitimler ve danışmanlık hizmetleri sayesinde başta Bölgemiz olmak üzere tüm Ankara ilini ve çevre illeri de kapsayacak şekilde işletmelerin yalın üretim alanında ki vizyonları ve kapasiteleri gelişmekte, verimlerini artırarak karlılıkları artırmak, dijital dönüşüme geçişleri açısından yol haritaları oluşturulmaktadır. “Öğren ve dönüş” programı kapsamında verilen eğitimler neticesinde hedefimiz işletmelerimizi çok daha verimli hale getirebilmek. Rekabetçiliğini artırmak ve dijitalleşmeye dönmek” İfadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından programa katılan firmalar sunum gerçekleştirdi. Daha sonra firmalara plaketleri takdim edildi. İşletmelerin üretim süreçlerinde Makine-ekipman, bina ve insan başta olmak üzere hiçbir ek yatırım yapmaksızın %400’ lere varan verimlilik artışları elde etmelerini sağlayan Öğren-Dönüş Programı, firmaların kar marjlarıyla birlikte, iş hacimlerini ve rekabetçiliklerini önemli ölçüde artırıyor. Hata yapma serbestliğinin olduğu gerçek bir üretim (öğrenme) hattında, Yalın Üretim Metotlarını deneyimsel olarak katılımcılarına sunan ASO Model Fabrika, İsrafı görmeyi ve nasıl yok edileceğini temel alarak çok değerli bir yetenek ve farkındalığı işletmelerin kendi sahalarında kendi yalın liderleri ile gerçekleştirebilecekleri biz kazanıma dönüştürüyor. Lansmanı yapılan 7. Öğren Dönüş Programıyla birlikte diğerlerinden farklı olarak ilk kez kesintisiz üretim hatlarına sahip yüksek kapasitede üretim yapan bir yem firmasının da yer alması dikkat çekiyor. Aynı grupta yer alan 4 Sanayi İşletmesi’nin pilot alanlarında 4 aylık çalışma ile edinilen çarpıcı sonuçları hiç aratmayan sürdürülebilir kazanımlar sayesinde program bedelinin 1 ay gibi rekor sürede geri kazanılmasının seri üretim hatlarına sahip işletmelerde de mümkün olduğu görülüyor. ASO Model Fabrika, Sanayi 4.0 uygulama senaryolarını da eğitimlerine dahil edeceği Eylül ayında açılacak 9. Öğren Dönüş Programından itibaren Yalın Üretim Sistem Yaklaşımı ile Dijital Dönüşüm arasındaki vazgeçilmez ilişkiyi yine deneyimsel olarak katılımcılarının hizmetine sunacak.