TEB’İN AKTİFLERİ YILIN ÜÇÜNCÜ ÇEYREĞİNDE 273.9 MİLYAR TL’YE ULAŞTI
Türk Ekonomi Bankası (TEB), 2022 yılı üçüncü çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. Buna göre, üçüncü çeyrek sonu itibarıyla TEB’in ekonomiye ve müşterilerine sağladığı desteğin en önemli göstergesi olan kredileri toplam aktiflerinin yüzde 54’ünü oluşturdu. TEB, ülke ekonomisine katkı sağlayarak sürdürülebilir büyümeyi desteklerken, tüm paydaşlarına değer katmak ve toplumda pozitif etki yaratmak için çalışmalarına devam etti.
tebin-aktifleri-yilin-ucuncu-ceyreginde-2739-milyar-tlye-ulasti
  • 583
  • 04.11.2022 11:40:36

30 Eylül 2022 tarihi itibarıyla TEB’in aktif toplamı 273.9 milyar TL olurken, net kârı 8,302 milyon TL olarak gerçekleşti. TEB’in ekonomiye ve müşterilerine sağladığı desteğin en önemli göstergesi olan kredileri ise toplam aktiflerinin yüzde 54’ünü oluşturdu. Her dönem olduğu gibi risk yönetimine ve aktif kalitesine öncelik veren TEB’in toplam kredileri yılın üçüncü çeyreğinde 146.8 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken, aynı dönemde toplam mevduatı ise 197.6 milyar TL oldu. 2022 yılında güçlü sermaye yapısıyla birlikte istikrarlı büyümeyi sağlayan ve karlılığını sürdürülebilir bir şekilde devam ettiren TEB’in özkaynakları 22.6 milyar TL olurken, sermaye yeterlilik rasyosu hedef rasyo olan yüzde 12’nin çok üstünde, yüzde 17.63 oranında gerçekleşti.

TEB, müşterilerinin ihtiyaçlarını ve sektördeki gelişmeleri dikkate alarak mobil öncelikli dijital kanal yatırımlarını hız kesmeden sürdürdü. TEB’in dijital kanallarını kullanan müşteri sayısı, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 6 artarak 2,5 milyonu aştı.

TEB, kredide erteleme özelliği, alternatif ödeme planları ve uygun vade seçenekleriyle sunduğu tüketici kredileriyle müşterilerine desteğini sürdürdü. Tüketici kredilerine erişimi kolaylaştıran dijital kanalların kullanım oranı artarken, yılın üçüncü çeyrek verilerine göre TEB, kredi başvurularının yüzde 80’ini dijital kanallarından aldı. Dijital kanalların bireysel ihtiyaç kredisi kullanımındaki payı yüzde 89 olurken, dijitalden kullandırılan kredi hacmi yüzde 13 artış gösterdi. Mevduat hesabı açılışlarında ise dijitalin payı yüzde 72 seviyesinde gerçekleşti. Dijitalden müşteri edinimi kampanyalarının etkisi sayesinde, görüntülü görüşme ile müşteri olanların sayısı geçen yılın aynı dönemine göre iki kat arttı.

Dijital bankacılık kanallarını geliştirerek işlemlerin hızlı ve kesintisiz yapılmasını sağlayan TEB, müşterilerinin talep ve ihtiyaçlarını pratik ve çözüm odaklı bir anlayışla karşılamayı sürdürdü. TEB, ülke genelindeki yaygın şube ağının yanı sıra CEPTETEB mobil uygulaması ve internet bankacılığıyla hizmet verirken, 50 ili aşkın şubesinde bulunan Turbo Pratik cihazlarıyla fiziki şubeyle dijital bankacılık işlemlerini müşterilerine bir arada sunmaya devam ediyor. Yılın üçüncü çeyreğinde TEB, Turbo Pratik cihazlarında kart basım özelliğini de kullanıma sundu. Bu sayede TEB’liler, kurye süreci gibi işlemleri beklemeden TEB banka kartına veya CEPTETEB banka kartına hızlıca sahip olabilecek.

TEB, Kadın Bankacılığı ile sürdürülebilir ekonomik büyüme için kadın işletme sahiplerinin ve girişimcilerin iş dünyasındaki varlığını güçlendirmeye yönelik çalışmalarına devam etti. Kadın işletme sahiplerine finansal ve finansal olmayan konularda desteğini sürdüren TEB’in kadın işletmelerine kullandırdığı nakit kredi hacmi 2022’nin üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın verilerine kıyasla yaklaşık yüzde 28 oranında arttı.

Üretim ve istihdamı desteklemek amacıyla, KOBİ’lerin ihtiyaçlarına en uygun vade ve faiz oranlarıyla finansman çözümleri sunan TEB, sevk öncesi ihracat kredileri ve Avantajlı Dış Ticaret Paketleri ile ihracatçı müşterilerinin de yanında yer aldı. KGF kredileriyle KOBİ’lere katkı sağlayan TEB, eylül sonu itibarıyla KGF destekli üç ayrı protokol kapsamında (İhracat Destek Paketi, Yatırım Destek Paketi, İşletme Harcamaları Destek Paketi) KOBİ’lere 2 milyar TL’nin üzerinde finansman desteği sundu.

TEB, Girişim Bankacılığı ile girişimcilere sağladığı finansal ve finansal olmayan desteklerin yanı sıra yenilikçi ve katma değerli teknoloji firmalarının büyüme dönemlerinde onlar için önemli bir paydaş olma vizyonuyla çalışmalarına devam etti. TİM-TEB Girişim Evi üyesi teknoloji firmaları 15 Eylül’de İstanbul’da düzenlenen Demo Day etkinliğinde yatırımcı ve kurumsal firmalarla buluşurken; TİM-TEB Girişim Evi’nin girişim ekosisteminin bağlarını güçlendirmek, yeni bağlantılara ve iş fırsatlarına alan açmak üzere ülke genelinde desteklediği teknoloji girişimleri ve sektörün paydaşları, 23 Eylül’de gerçekleştirilen Ekosistem Buluşması’nda bir araya geldi.

TEB Kurumsal ve Kurumsal Yatırım Bankacılığı, müşterilerinin sürdürülebilirlik dönüşümlerini desteklemeye devam ederken, dönüşüm süreçlerinde ihtiyaç duyabilecekleri finansman olanaklarının yanı sıra eğitim ve farkındalık artırmaya yönelik hizmetler sundu. Geçen yıl kullanılan sürdürülebilirlik bağlantılı sendikasyon kredisi kapsamında, TEB için konan sürdürülebilirlik performans hedefleri, bağımsız denetim firmasının yaptığı denetimlerle de teyit edildiği üzere, başarıyla gerçekleştirdi. Ayrıca TEB, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile Ticareti Destekleme Programı kapsamında iş birliği anlaşmasını 100 milyon dolara taşıdı. Bu anlaşma, TEB'in dış ticaret işlemlerini çeşitlendirmesine, mevcut limitleri artırmasına, ihracatçı ve ithalatçılara daha uzun vadeler sunmasına imkan sağlarken, anlaşma çerçevesinde yeşil dış ticaret işlemleri gerçekleştirildi.

TEB, yenilikçi ürün ve hizmetleriyle Asya pazarında faaliyet gösteren bankaları ödüllendiren ve jüri üyeleri bağımsız denetim firmalarının yetkililerinden oluşan Asian Banking and Finance Wholesale Banking Awards tarafından bu yıl 9. kez “Türkiye’de Yılın En İyi Nakit Yönetimi Bankası” seçildi.

30 Eylül 2022 Tarihli Finansal Sonuçlara İlişkin Seçilmiş Göstergeler: 

 

Net kar: 8,302 milyon TL

Toplam mevduat:  197.6 milyar TL

Toplam aktifler: 273.9 milyar TL

Toplam krediler (brüt): 146.8 milyar TL

Sermaye yeterlilik rasyosu: %17.63

Takipteki kredi oranı: %1.97