GOODYEAR’DAN KIŞIN ARAÇ KULLANANLARA ALTIN DEĞERİNDE SÜRÜŞ ÖNERİLERİ 
Kışın hava sıcaklıklarının düşmesi, gizli buzlanma ve kar yağışı gibi mevsimsel şartlar, yolculukları zaman zaman zorlaştırıyor. Dünyanın lider lastik üreticilerinden Goodyear, kış koşullarının tüm Türkiye’yi etkisi altına almaya başladığı bugünlerde, karlı ve buzlu zeminlerde güvenli sürüşe dair sürücüleri bilgilendirdi.
goodyeardan-kisin-arac-kullananlara-altin-degerinde-surus-onerileri
  • 3244
  • 19.12.2022 13:11:25

Kış lastiğinizi temizlemeyi ihmal etmeyin

Kış mevsiminde yollara güvenlik amacıyla dökülen tuz ve kimyasallar, zaman içinde lastiğinizde korozyona yol açabilir. Kış lastiğinizin bu korozyondan etkilenmemesi ve ömrünü uzatmak için gerekli durumlarda lastiğinizi temizlemeyi unutmayın.

Lastik basıncınızı kontrol edin

Lastik basıncı ayda en az iki kere, lastikler soğukken kontrol edilmelidir ve araç üreticisi tarafından önerilen değerde olmalıdır. Karlı ve buzlu zeminlerde basıncı düşürülmüş yaz lastiği kullanımı yol güvenliği bakımından oldukça tehlikedir ve kesinlikle uygulanmamalıdır.

Diş derinliğine önem verin

Güvenli sürüş için diş derinliğinin önemi büyüktür, yasal olarak diş derinliği 1,6 mm altına inmemelidir. Ancak bu güvenlik sınırı değildir, lastiklerin kullanım ömrünü etkileyebilecek diğer faktörler de göz önünde bulundurularak doğru zaman geldiğinde lastikler değiştirilmelidir.

Lastik rotasyonunu unutmayın

Hava sıcaklığının 7 derecenin altına düştüğünde kullanılması önerilen kış lastiklerinin kullanılmadıkları dönemde uygun koşullarda saklanması gereklidir. Lastiklerin belli aralıklarla kontrol edilmesi ve mümkünse ön arka olacak şekilde değiştirilmesi lastik aşınmasını dengeleyerek hem daha güvenli bir sürüş deneyimi sağlayacak hem de lastik kullanım ömrünü artıracaktır.

Karlı ve buzlu zeminlerde araç sürerken nelere dikkat etmelisiniz?

Mutlaka kış lastiği kullanılmalıdır. Hava sıcaklığının 7℃ derecenin altına düştüğü koşullarda kış lastiği kullanılmıyorsa, lastiğin yol tutuşu zayıflar ve fren mesafesi uzar. Karlı ve buzlu zeminde düşük hızda seyretmek gerekir; lastiğin yol tutuşu normal hava şartlarına göre daha düşüktür. Mümkün olduğunca az hareket edilmeli, gereksiz şerit değiştirmelerinden kaçınmalıdır. Gizli buz tehlikesi olan gölgelik alanlara girerken mutlaka hız düşürülmelidir. Güvenli sürüşün temel önceliği duruş mesafesidir. Buzlu, karlı zeminlerde takip mesafesini iki katına çıkarmak gerekir. Köprü, viyadük ve rüzgârlı bölgelerde buzlanma riski fazla olduğu için aşırı hızdan ve ani direksiyon hareketlerinden kaçınılmalıdır.