KAYSERİ BÜYÜKŞEHİR’İN GÖZÜ YÜKSEKLERDE
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kayseri Büyükşehir Belediyesi olarak havacılık ve uzay alanında yapılacak tüm yatırımlara destek olacaklarını söyledi.
kayseri-buyuksehirin-gozu-yukseklerde
  • 373
  • 24.03.2022 12:29:51

AEROEX 2022 Uluslararası Havacılık ve Uzay Teknolojileri Sempozyumu’na katılan Başkan Büyükkılıç, “Kayseri Büyükşehir Belediyesi olarak havacılık alanında 100 yıllık bir geçmişi olan şehrimizde havacılık ve uzay alanında yapılacak yatırımları ve çalışmaları desteklediğimizi bildiriyoruz” dedi.

Erciyes Kültür Merkezi’nde Erciyes Teknopark ve Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi tarafından düzenlenen International Aerospace Symposium 2022 (AEROEX) Uluslararası Havacılık ve Uzay Teknolojileri Sempozyumu’na Başkan Büyükkılıç’ın yanı sıra Kayseri Garnizon Komutanı Hv. Tuğgeneral Haldun Taşan, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.(TUSAŞ) Akademi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, TUSAŞ ilçe belediye başkanları, iş insanları ve öğrenciler katıldı.

“YILMAYACAĞIZ, ÇALIŞACAĞIZ, KOŞTURACAĞIZ”

Kayseri’nin 1920’li yıllarda uçak yapan, hem askeri hem de sivil alanda ‘biz de varız’ diyen stratejik ve güvenli, ülkesine, değerlerine sevdalı ve bağlı bir şehir olduğunu ifade eden Büyükkılıç, “Uçak ile ilgili ilk fabrika yapıldığında demiryollarından gelen uçak ile ilgili materyalleri ve parçaları kağnılarla Hava İkmal dediğimiz bölgeye getirip, orada fabrikasının kurulması sağlanmış. Şimdi biz havacılığı, uzak teknolojilerini konuşuyoruz. Nereden nereye diyoruz, şükürler olsun. Biz yılmayacağız, çalışacağız, koşturacağız. Biz şehrimizi, ülkemizi seviyoruz. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın felsefesiyle insanlara hizmet etmeyi ibadet biliyoruz. Bu ülke için bir çivi çakana minnet duyuyor, teşekkür ediyoruz. Biz Selçukluyuz, Osmanlıyız, Cumhuriyetiz” dedi.

“SİVİL HAVA ARAÇLARININ KULLANIMI VE YAYGINLIĞI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”

Başkan Büyükkılıç, şehrin geçmişinde önemli bir yer tutan havacılık sektörünü konu alan Aeroex 2022 Havacılık ve Uzay Teknoloji Sempozyumu’nda bulunmaktan dolayı gerçekten büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, şöyle konuştu: 

“Şehrimizin ilk havacılık sektörü ile tanışması bundan yaklaşık 96 yıl öncesine dayanmaktadır. 6 Ekim 1926 tarihinde şehrimizde açılan Tayyare ve Motor Türk Anonim Şirketi  (TOMTAŞ)  ve sonrasındaki ismi ile Kayseri Tayyare Fabrikası (KTF) geçmişte onlarca uçağı imal ederek Türk Hava Kuvvetlerine teslim etmiştir. Geçmişten gelen tecrübesi ile bugün faaliyetlerine İkinci Hava İkmal Bakım Merkez komutanlığı olarak devam eden tesislerimiz geçmişte olduğu gibi bugünde Türk Hava Kuvvetlerimize hizmet vermeye devam ediyor. Sivil hava araçlarının kullanımı ve yaygınlığı her geçen gün artıyor. Kovid-19 pandemisi süresince sivil havacılık sektördeki daralmalara rağmen sektörün hızlıca toparlandığını görüyoruz. Askeri havacılık alanında ise ülkelerin eskiyen konvansiyonel filolarının yeni nesil savaş uçakları ve İnsansız hava araçları ile güncellendiğini görüyoruz.”

Ülkenin önde gelen havacılık şirketlerinden TUSAŞ ve Baykar gibi şirketlerin bugün yalnızca ülkeye değil global olarak havacılık sektörüne hizmet verdiğini görmekten gurur duyduklarını anlatan Büyükkılıç, “Her iki firmamızca geliştirilen insansız hava araçlarının dost ve kardeş ülkemiz Azerbaycan’ın haklı davasına yaptığı katkıları hep birlikte yakından takip ettik. Sadece ekonomik anlamda değil bir ülkenin kaderini değiştirme potansiyeline sahip olan havacılık sektörüne yapılacak her bir yatırım ülkemiz açısında büyük önem arz ediyor. Bugün havacılık sektöründe insansız hava araçları, uçan arabalar ve hibrit elektrikli motor sistemleri gibi sektörün kurallarını değiştiren yeni birçok teknoloji gelişmekte olgunlaşmakta. Ülkemizde büyüyen havacılık sektörünün ve ulusal şirketlerimizin kapasite olarak büyürken kuralları değiştiren bu gibi teknolojileri de yakından takip etmesini oldukça önemli buluyorum” diye konuştu.

Başkan Büyükkılıç, havacılık konusunda yapılacak her çalışmanın hem şehre hem de ülkenin yarınlarına yapılacak önemli bir yatırım olduğunu vurgulayarak, konuşmasında “Bir diğer taraftan geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan tarafından açıklanan Milli Uzay Programımız yarınlarımız açısından oldukça önemli adımları içeriyor. 2023 yılında Ay’a sert iniş yapılması, 2028 yılında ise aya yumuşak iniş yapılması hedeflerini ve çalışmalarını, kolay olduğu için değil, ulusumuza önemli tecrübe ve bilgi birikimleri sağlayacağı için hem destekliyor, hem de dualarımızı iletiyoruz. Havacılık konusunda yapacağımız her çalışma hem şehrimize hem de ülkemizin yarınlarına yapılacak önemli bir yatırım. Bu yatırımların meyvesini orta ve uzun vadede görecek olsak da ülkemizin ve tüm dünyadaki mazlumların bu gayretlere ihtiyacı var. Çünkü sizin mesajınıza insanlığın ihtiyacı vardır” ifadelerini kullandı.

Büyükkılıç, Kayseri Büyükşehir Belediyesi olarak havacılık alanında 100 yıllık bir geçmişi olan kentte havacılık ve uzay alanında yapılacak yatırımları ve çalışmaları desteklediklerini de sözlerine ekledi. TUSAŞ Akademi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı ise Kayseri’de bulunmaktan çok mutlu olduğunu ifade etti. Pınarbaşı, sempozyumda TUSAŞ’ın bu alanda yaptığı yatırımlar ve çalışmalarla ilgili sunum yaptı.

Programda konuşma yapan Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Erciyes Üniversitesi ve Erciyes Teknopark olarak çalışmalarını sürdüreceklerini belirterek, programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederken, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa ise Kayseri’nin geçmişten günümüze havacılık sektöründe potansiyel barındıran, ülkenin önemli bir sanayi ve ticaret kenti olduğunu söyledi.