TÜRKİYE’DE CEVİZ ÜRETİMİ DENİZLİ’DEN SORULACAK
Denizli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Denizli Ticaret Borsası işbirliği ile hayata geçirilen "Ceviz Üretim Alanlarını Geliştirme Projesi" kapsamında Denizlili çiftçilere 430 bin adet ceviz fidanı dağıtıldı.
turkiyede-ceviz-uretimi-denizliden-sorulacak
  • 419
  • 13.03.2022 22:00:08

2017 yılında başlatılan, Denizli'nin Türkiye'de ceviz üretiminde ilk sırayı alması, cevizde dışa bağımlığının azaltılması ve Denizlili üreticilerin gelirinin artırılması amacıyla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Denizli Büyükşehir Belediyesi ile Denizli Ticaret Borsası işbirliğiyle hayata geçirilen projede sona gelindi. Çal ve Babadağ ilçelerinde 40 bin adet ceviz fidanının dağıtımıyla başlanan proje Acıpayam, Çameli, Beyağaç ve Kale ilçeleri ile merkezin ardından Tavas, Serinhisar, Baklan, Bekilli ve Çivril ilçelerindeki çiftçilere yapılan 15 bin adetlik fidan dağıtımı ile sona erdi. 

Denizli Tarım ve Orman İl Müdürü Yılmaz Erkaya, Denizli’nin Türkiye’deki ceviz üretiminin yüzde 5'ini karşıladığını hatırlatarak,  proje başlangıcında 48 bin250 dekar olan ceviz ekim alanını, 2018 yılında 70 bin dekara ulaştırdıklarını kaydetti.  2022 sonu itibarıyla 100 bin dekara ulaşmayı amaçladıklarını belirten Erkaya; “Bunun yanında yaklaşık 1 milyon 500 bin ağaç sayısı ile Türkiye'de birinci sırada olan ilimizi, verimlilikte ise yakın dönemde ikinci sıraya taşımak istiyoruz. İlerleyen dönemlerde genç ağaçların da verime geçmesiyle birlikte verimlilikte de ilk sırada olmayı hedefliyoruz. Dağıttığımız ceviz çeşitleri, dünyada kabul görmüş çeşitlerdir. Bu projede beşinci yılımızı tamamlamak üzereyiz. Dağıtılan ceviz fidanlarının kurulduğu kapama bahçelerinin kontrolleri tarafımızca her yıl düzenli olarak yapılmaktadır. Toprağa tutunma oranları yüzde 80, yüzde 90 arasındadır.  Hedefimiz; Denizli'yi  "Cevizin Başkenti"  "Ceviz Markalı Şehir" yapmaktır. Bu yıl dağıttığımız fidanlarla 5 yılda toplam 430 bin fidanı toprakla buluşturmuş olacağız.” diye konuştu.

Bandırma İlçesinden bitki sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra 4 bin 850 adet chandler çeşidi sertifikalı ceviz fidanının Çal ilçesinde 70 çiftçiye 4 bin 450 adet ve Babadağ ilçesinde 7 çiftçiye 400 adet fidanın dağıtımı yapılarak başlanan projede, 430 bin fidan sayısına ulaştıklarını belirten Erkaya, şöyle devam etti;

“Denizli İlimizde 48 bin 246 dekar olan ceviz alanını uzun vadede 100 bin dekar alana ulaştırmayı amaçlayan projede, cevizde dışa bağımlılığın azaltılarak, alt gelir gurubundaki köylülerin gelirinin yükseltilmesi hedeflenmektedir.  Köyden kente göçü azaltmak amacıyla, 500 bin adet aşılı ve sertifikalı ceviz fidanı üretimi ve dağıtımının yapılması amacıyla 2017 yılında başlana projeTavas, Serinhisar, Baklan, Bekilli ve Çivril ilçelerindeki çiftçilere 15 bin adet fidanın dağıtımı yapılarak tamamlanmıştır.” 

Denizli ilinin uygun yörelerinde modern ceviz çeşitleriyle sertifikalı kapama bahçeler kurdurmak, kaliteli ürün elde etmek, amaca uygun fidanları üreterek üreticilerin daha ekonomik fidan temin etmesini sağlamak amacıyla başlatılan projen hedefine ulaştığı bilgisini veren Erkaya, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Projeyle, ithal kalemi olan ceviz türünde dışa bağımlılığı azaltarak, Denizli’nin Türkiye ceviz üretimindeki yerini ilk sıraya taşıyarak, ilk Ceviz Borsasının Denizli’de kurulmasını sağlamak istiyoruz. Denizli Valiliği Koordinesinde, Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü,  Denizli Ticaret Borsası, Denizli Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürütülen ceviz fidanı dağıtım projesinde toplam 430 bin adet chandler çeşidi sertifikalı ceviz fidanının dağıtımı tamamlanmış bulunmaktayız.  İl merkezi ve ilçelerinde çiftçilerimize dağıtımı yapılan ceviz fidanlarının dikim öncesinde ve sonrasında çiftçilerin yapması gereken dikim, budama, gübreleme, sulama, zirai mücadele ve kültürel işlemler hakkında eğitimler verilmiş ve bilgilendirme broşürleri dağıtılmıştır. Ayrıca İl ve İlçe müdürlüğü teknik personellerince fidan dikilen arazilerde dikim ve bakım kontrolleri yapılarak çiftçilere teknik destek sağlanmaktadır.”

Son olarak Acıpayam’da 10 bin 150, Çameli’de 4 bin 200, Beyağaç’ta 750, Kale’de 1000 ve merkezde 750 olmak üzere toplam 10 bin 300 adet ceviz fidanı dağıtılarak, proje sonlandırıldı. Şehirde Ceviz Ticaret Borsası kurulması için de harekete geçildi.