LÜTFÜ SAVAŞ: SIĞINMACI SORUNUNA BAKIŞIMIZ SİYASİ DEĞİL MİLLİ
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, katıldığı bir televizyon programında Hatay’ın bugünü ve geleceğine dair değerlendirmelerde bulundu.
lutfu-savas-siginmaci-sorununa-bakisimiz-siyasi-degil-milli
  • 504
  • 22.06.2022 07:16:56

Hatay’ın 12 yıldır sığınmacı sorunu sebebiyle zor günler geçirdiğini ifade eden Savaş, “Hatay, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’ne emanet ettiği son serhat şehridir. Kurtuluş mücadelesinden sonra 16 yıl daha kurtuluş mücadelesi vermiş bir şehirdir. Bizim coğrafyamız çok önemli bir coğrafya. Bu nedenle hükümet sığınmacı konusunu çözmek için irade göstermeli. Biz bu konuyla ilgili çözüm bekliyoruz. Bunları söylememizden rahatsız oluyorlar. Bu ilerde yaşayabileceğimiz sıkıntılara karşı geliştirdiğimiz bir milli reflekstir. Kimse bunun altında siyaset aramasın” dedi. 

SAVAŞ: HAKKIMDA SORUŞTURMA AÇILMADI

Hatay’ın 12 yıldır sığınmacılar konusunda yalnız bırakıldığını söyleyen Lütfü Savaş, “Hatay, nüfusunun yüzde 25’i kadar sığınmacıyı misafir ediyor. Suriyeliler konusunu gerçekleriyle masaya yatırıp çözümler üretiyoruz. Bunları konuşurken iktidarın rahatsız olduğunu gördük. Valimiz aracılığıyla savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Savcılıktan bana hiçbir şey gelmeden kovuşturmaya gerek olmadığı hakkında yazı çıktı. Çünkü ben kovuşturulacak bir şey yapmam zaten” ifadelerini kullandı.

SÖYLEDİKLERİMDEN KİMSE SİYASET DEVŞİRMEYE KALKMASIN

Lütfü Savaş, sığınmacılarla ilgili söylediği sözler hakkında şunları belirtti:

“12 yıldır kişi başına düşen gelirimizi misafirlerle paylaşmak durumunda kalıyoruz. Sığınmacı sorunu insani şekilde çözüme kavuşturulmalı. Hatay’ın şehri emini olarak milli refleks gösteriyorum. Bu refleks hemşehrilerimizin ve vatandaşlarımızın da gelecekte yaşaması muhtemel sıkıntıların önüne geçmek için ortaya koyduğum reflekstir. Kimse bundan siyaset devşirmeye kalkmasın. Bu hepimizin atması gereken bir adımdır” şeklinde konuştu. 

“HADO HATAY’IN GELECEĞİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

 Hatay’ı Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki kalesi olarak tanımlayan Savaş, “Türkiye Doğu Akdeniz’de hak iddia ediyorsa bunun sebebi Hatay’dır. Hatay, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki kalesidir. Karbon gazı ve yakıtları ile Orta Doğu arasındaki kavşak noktadadır.  Doğu Akdeniz’de petrol ve doğal gaz bulunduğu konuşuluyor. Ve bunun geçmesi gereken yer Hatay, Adana ve Mersin’dir. Biz istedik ki şehrimizde bir hudut kapısı olsun. Hatay’da ilk kez bir deniz hudut kapısı kurduk. Hatay Deniz Otobüsü’müz (HADO)  ile haftada iki gün Hatay-Kıbrıs arasında yolcu taşıyoruz. Yeni hedefimiz ise Lübnan. İnşallah Lübnan seferlerimizi de başlatacağız” dedi. 

CUMHURBAŞKANIMIZIN YERLİ VE MİLLİ EXPO’MUZU ZİYARET ETMESİNİ İSTERDİM

Hem HADO’yu hem EXPO’yu öz kaynaklarıyla yaptıklarını dile getiren Savaş, “Hükümetten iki projemizde de destek almadık. Sayın Cumhurbaşkanımız Suudi Arabistan’a gittiğinde ‘2030’daki EXPO’yu bütün gücümüzle destekleyeceğiz’ diye bir tweet atıldı. İsterdim ki Sayın Cumhurbaşkanımız gelsin yerli ve milli, öz kaynaklarımızla yapılan güzel EXPO’muzu da ziyaret etsin ve bizi onurlandırsın. Partilerimiz farklı olsa da aynı topluma hizmet ediyoruz.  Biz hala Sayın Cumhurbaşkanımızı bekliyoruz. Sadece bir partinin Cumhurbaşkanı olmadığını göstermesini bekliyoruz” açıklamalarında bulundu.

“EKONOMİK ZORLUKLAR VE GÖÇE KARŞI KIRSAL KALKINMA PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİK”

Kırsal kalkınma projeleri ile köyden kente göçün önüne geçmeyi amaçladıklarını sözlerine ekleyen Savaş, “Köyden kente göçün önüne geçebilmek ve insanlarımızın kendi topraklarında kazanç elde edebilmelerine vesile olabilmek için kırsal kalkınma çalışmaları yapıyoruz. Sözleşmeli tarım yaparak 12 bin aileye ekmek kapısı açıyoruz. İstiyoruz ki herkes kendi kendine yetebilsin ve artan işsizlik sorunundan etkilenmesin. Toprağın üretkenliğini azaltan kimyasal gübreler yerine organomineral gübre üretiyoruz” açıklamalarında bulundu.