KAYSERİ BÜYÜKŞEHİR’DEN ÇİFTÇİLERE 15 MİLYON TL’LİK TOHUM DESTEĞİ
Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından, 2 bin üreticiye 3 milyon TL değerinde 193 ton aspir tohumluğu ile toplam maliyeti 12 milyon TL olan bin ton yem bitkisi tohumluğu dağıtıldı.
kayseri-buyuksehirden-ciftcilere-15-milyon-tllik-tohum-destegi
  • 337
  • 29.03.2022 18:57:36

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, ‘Kayseri Kendi Yağında Kavruluyor’ projesi kapsamında üreticiye 12 milyon TL maliyetli bin ton yem bitkisi tohumu, 3 milyon TL maliyetli 193 ton aspir tohumu olmak üzere 15 milyon TL’lik tohum dağıtım törenine katıldı.

Kadir Has Kongre Merkezi Otopark Alanı’nda, düzenlenen törene Başkan Büyükkılıç’ın yanı sıra AK Parti İl Başkan Vekili Vedat Arıkan, Milliyetçi Hareket Partisi Kayseri İl Başkanı Adnan İncetoprak, Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Ziraat Odaları Koordinasyon Başkanı Abdulkadir Güneş, Genel Sekreter Yardımcısı Bayar Özsoy, Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Duran Safrantı ve çiftçiler katıldı.

Başkan Büyükkılıç, törende yaptığı konuşmada, endüstri ve ticaret merkezi olarak bilinen Kayseri’de alternatif yağ üretip böylece ekonomiye katkı sağlayacak ürünleri de ortaya çıkarmış olduklarına belirterek, “Cenab-ı Allah’ın lütfu çok güzel bir iklim çok güzel bir hava ortamında böyle güzel bir çalışmaya imza atıyoruz. Sizler dua ediyorsunuz, bizler sizlere layık olmaya çalışıyoruz. Artık bizim literatürümüzde nadas diye bir şey olmayacak. Mutlaka nadasa bırakmayı değil, alternatif bir ürün ile oradan bir şeyler üretmeyi kafamıza koyacağız. Melikgazi Belediye Başkanlığımız döneminde Subaşı ve Küçükbürüngüzden bir heyet geldi. Dediler ki başkanım biz aspir üretiyoruz. ‘Aspir neymiş?’ dedim. Karaciğer dostu, antioksidan üstelikte soğuk salatalarda rahatlıkla yenilebildiği gibi aynı zamanda kızartmalarda da ön plana çıkan bir ürün olduğunu gördük. Bazı yerlerde ilaç niyetine satıldığını da okuyunca o zaman biz bunu gündemimize alalım dedik ve orada bu işi başlatıştık” diye konuştu. 

“YETER Kİ SİZ ÜRETİN, YETER Kİ SİZ EKİN, DİKİN”

Aspir yağının adeta alternatifinden daha öte tercih edilen bir ürün haline dönüştüğünü, şu anda piyasada aranan ürün haline geldiğini söyleyen Büyükkılıç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kayserimizi endüstrinin ve ticaretin 3 organize 1 serbest bölge, teknoparkı, 5 üniversitesi ve inşallah yakında 4’üncü organize, sera organizeyle gönlünüzde yer etmeye çalışacağız. Aynı zamanda tarım ve hayvancılığında merkezi olması yönünde hak ettiği şekliyle gündeme taşıyacağız ve geleceğe taşıyacağız. Pandemi döneminde gördük ki, savaş döneminde görüyoruz ki tarım ve hayvancılıkla ilgili ürünler bizim olmazsa olmazımız. Bunun için gerekli önlemleri almalıyız. Altyapısını oluşturmalıyız. İşte Kayseri Büyükşehir Belediyesi sizi bu anlamda destekliyor, daha fazlada desteklemeye Allah’ın izniyle devam edecek. Yeter ki siz üretin, yeter ki siz ekin, dikin.”

“BİZ SİZLERİN HİZMETKÂRIYIZ”

3 yıllık süreç içerisinde tarım ve hayvancılığa yönelik yaptıkları projeleri anlatan Büyükkılıç, 10 milyon TL’lik ‘Koyunlar Artıyor, Meralar Şenleniyor’ Projesi’nin devam ettiğini, 1 milyon 250 bin TL değerinde yazlık buğday desteği ile 1085 ton yazlık ekmeklik buğday tohumluğu dağıtımı gerçekleştirdiklerini, bir kişinin mısır konusunda destek istediğini söyleyerek, hemen talimat verdi. Büyükkılıç, “Rakamlara takılmayın. 2022’de tarım ve hayvancılık alanında 60 milyon TL yatırım yapacakmış, daha yukarısının suyu mu çıktı? Allah’ın izniyle, sizlerin duası, desteği ve güveniyle 30 büyükşehir içerisinde yatırıma en çok pay ayıran, 23 aydır kredi almadan bütçesini yöneten büyükşehir, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’dir. Biz sizleri seviyoruz, biz sizlerin hizmetkârıyız diyoruz, Cenab-ı Allah da bereketlendiriyor” dedi.

Lavanta ve çilek fidesi alımından Develi Süt Üreticileri Birliği Develi sılaj paketleme tesisinde kullanılmak üzere paketleme file ve film rulosu alımı, Felahiye slaj paketleme tesisi yapımından Develi Şıhlı Mahallesi Lavanta bahçesine tel örgü yapılması faaliyetlerini de hayata geçirdiklerinden bahseden Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç,  bütün bu hizmetlerin parasal karşılığının 100 milyon TL harcama yapıldığını vurguladı.

Büyükkılıç, 4 bin ton aspirden 1 milyon litre aspir yağı elde edileceğini söyleyerek, şöyle konuştu:

“3 milyon TL’lik finansman katkımız sayesinde 2 bin üreticimize 193 ton aspir tohumluğu dağıtarak üretimi alanımızı 40 bin dekara çıkaracağız. Elde edilecek 4 bin ton aspirden 1 milyon litre aspir yağı elde edilerek ülke bazında 1. sıraya yükselmiş olacağız. Kayseri’de uyum kültürünün bereketini yaşadığımı buradan paylaşmak istiyoruz. Yem bitkisi konusunda da 500 ton şimdi, 500 ton sonbaharda dağıtmak üzere hayata geçireceğiz. Kayseri Büyükşehir Belediyesi, tarım için, endüstri için, sanayi için ve hayvancılık için var. İnşallah çalışan ve üreten olacağız.”

ŞAHİN, BÜYÜKKILIÇ VE EKİBİNE TEŞEKKÜR ETTİ

Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin de, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ile ülke genelinde ses getiren birçok projeye imza attıklarını ifade ederek, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç ve ekibine teşekkür etti. Şahin, ‘Kayseri Kendi Yağında Kavruluyor’ projesinin Büyükşehir Belediyesi’nin desteklerinin ardından ‘Türkiye, Kayseri’nin yağında kavruluyor’ ismi olarak revize ettiklerini söyleyerek, “Bu proje Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘biz bize yeteriz, ekonomik kurtuluş savaşından zaferle çıkacağız’ sözlerinin yerine getirilmesinde önemli adımlardan birisi olduğunu düşünüyorum” dedi.

“DESTEK BÜYÜKŞEHİR BELEDİYEMİZDEN, ÜRETMEK BİZDEN”

Konuşmaların ardından Şahin, Başkan Büyükkılıç’a, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Eğitim Merkezi’nde el emeği, göz nuru ile hazırlanan Milli Mücadele döneminde cepheye mermi taşıyan Şerife Bacı’ya ait tablo hediye etti. Ziraat Odaları Koordinasyon Başkanı Abdulkadir Güneş de Başkan Büyükkılıç’a teşekkür plaketi takdim ederek, “Destek Büyükşehir Belediyemizden, üretmek bizden. Çiftçilerimize tüm desteklerinden dolayı ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.