KALABAK SUYUNA AKARYAKIT ZAMMI
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, akaryakıt fiyatlarındaki artışı gerekçe göstererek Kalabak Damacana su fiyatlarına zam yaptı.
kalabak-suyuna-akaryakit-zammi
  • 359
  • 18.03.2022 10:17:12

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, en düşük damacana su fiyatı 7.5 TL olurken, 60 kilometre mesafedeki ilçe ve mahallelerde ise fiyat 8.5 TL’ye yükseldi. Yeni fiyat tarifesinin 19 Mart 2022 tarihinden itibaren geçerli olacağı bildirilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ESKİ) Yönetim Kurulu tarafından 17.03.2022 tarihinde alınan karar ile KALABAK Damacana Suyun fiyatları yeniden belirlenmiştir. Satış fiyatlarındaki bu değişiklik; son dönemde özellikle akaryakıt fiyatlarındaki hızlı artışlar nedeniyle dağıtım kanallarımızın suyumuzu vatandaşımıza götürmesindeki maliyet farkı nedeniyle gerçekleştirilmiştir. 19 Mart 2022 Cumartesi gününden itibaren geçerli olmak üzere KALABAK damacana suyu fiyatı; dağıtıcılar(sakalar) aracılığıyla sokak dağıtım hizmetimizde 7,5 TL; kapıya/eve teslim esasıyla çalışan Alo Kalabak hizmetinde 9,0 TL; merkezden 30 – 60 kilometre arasındaki uzaklıkta olan ilçe ve mahallelerde 8,0 TL; 60 kilometre üzerindeki ilçe ve mahallelerde ise 8,5 TL olmuştur. Eskişehir halkımıza saygı ile duyurulur.”

KALABAK SUYUNUN TARİHÇESİ

Eskişehir halkı, yirminci asrın başlarına kadar sıcak termal suyunu testilerde soğutarak içmeye çalışırken 1900 yılında Asarcıklı Ali Efendi tarafından şehre 15 km. uzaklıktaki Sarısungur Suyu, Odunpazarı semtine pişmiş toprak künklerle getirilmiş, kapalı dağıtım yerlerinden, dirhem hesabıyla evlere ve mahalle çeşmelerine dağıtılmıştır. Ancak bu su aşağı mahallelere kadar götürülememiştir.

ATATÜRK'ÜN TALİMATI

1930'lu yıllara kadar nüfusu 15 bini geçmeyen şehrin içme suyu ihtiyacı bu şekilde karşılanmıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra, Eskişehir'den sık sık geçen Mustafa Kemal Atatürk yine bir seyahatinde, aşağı mahallede bulunan tren garında mola verir. İşte bu mola, Eskişehir'in içme suyu ihtiyacında yeni bir dönemin başlamasına sebep olur. Bir bardak su isteyen Atatürk'e testide soğutulmuş termal suyu sunulur. Değişik bir tadı olan su, Atatürk'ün hoşuna gitmez, Eskişehir'in içme suyu ile ilgili bilgi ister. En kısa süre de içme suyu ihtiyacının karşılanması için orada bulunan dönemin Belediye Başkanı Kâmil Kaplanlı'dan (Kara Kâmil lakaplı) sorunun halledilmesini ister.

EL İLE KAZILAN 45 KİLOMETRE

Bunun üzerine Kâmil Kaplanlı kaynak arayışına girer. Türkmen Dağının kuzey yamacında Kalabak Köyü yakınlarındaki kaynaklardan Kalabak Suyu olarak bildiğimiz memba suyu bulunur. Şehre giren tahıl ürünleri, kesim hayvanları üzerinden alınan rüsum ile şehrin zenginlerinden toplanan bağışlarla İsale hattı ve deponun finansmanı sağlanır. Hattın geçtiği bölgede yaşayan köy halkı ile birlikte çalışılır, kazılar elle yapılır, tamamen insan gücüyle orman geçilir, 45 kilometreye yakın bir hat inşa edilir. Uzun bir çaba ve zorlu bir çalışma sonucu 1936 yılında Kalabak Suyu 10 cm. çapında pik döküm borularla Eskişehir'e ulaştırılır. Bademlik'te de 500 tonluk Kalabak Suyu deposu yapılır. Muhtelif bölgelere halkın içme suyu temini için çeşmeler konulur. 1970'li yıllarda Bademlik deposundan çekilen bir hatla Akarbaşı semtinde basit bir dağıtım istasyonu da kurulur.