ESKİŞEHİR’DE YETİŞTİRİCİLERE DAMIZLIK HAYVAN HİBE EDİLDİ
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Projeleri kapsamında, küçükbaş hayvancılıkta üretim ve ıslah çalışmalarına destek olmak amacıyla köylülere damızlık koyun ve koç hibe etti.
eskisehirde-yetistiricilere-damizlik-hayvan-hibe-edildi
  • 307
  • 04.03.2022 15:11:55

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, üreticileri desteklemeye yönelik geliştirdiği projelere bir yenisini daha ekleyerek tohum, fide, fidan, ekipman, yem gibi üretici destek yelpazesini damızlık koç ve koyunla genişletti. Belediyenin Alpu ve Seyitgazi ilçe belediyeleriyle protokol imzalayarak başlattığı Küçükbaş Yetiştiriciliği Destekleme ve Yayma Projesi’nde bir yılda hayvan sayısının iki katına çıkma kararıyla birlikte, yeni damızlık koyun ve koç dağıtımı yapıldı. Kırsal bölgelerde yaşayarak küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapmak isteyenler için verilecek damızlık hayvanlar, noter huzurunda yapılan kura sonucu belirlendi. Artan maliyetler nedeniyle üretim gücü düşen çiftçiler için tohum, fidan, fide, yem ve ekipman desteği sağlayarak katkıda bulunan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, küçükbaş hayvan yetiştiricilerine ise merinos ve merinos melezi koyun desteğinde bulundu. Hak sahiplerinin belirlenmesi için düzenlenen kura törenine katılarak bir konuşma yapan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Türkiye’nin tarım ve hayvancılıkta dışa bağımlı bir ülke olmasından duyduğu üzüntüyü dile getirerek; “Büyükşehir Belediye Kanunu kapsamında görev alanımızın genişlemesiyle, köylerin mahalleye dönüştürüldüğü yeni düzende, çiftçilerimizin yıllardır ne kadar ihmal edildiğini de görmüş olduk. Bu dönemde çiftçimiz borç yükü altında ezilmiş, sermayesiz bırakılmış ve kredilerini ödeyemez hale gelmiştir. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Köylü milletin efendisidir’ sözü ne yazık ki günümüzde unutuldu. Kurtuluş Savaşımızdan sonra çiftçimizin ürettiği ürünlerle karınlarımızın doyduğu, fazla üretim karşılığında yabancı ülkelerden fabrikalar alındığı ve bu suretle ülkemizin kalkındığı artık görmezden geliniyor. Türkiye’nin sanayileşmesi ve kalkınmasında temel araç Gazi Mustafa Kemal’in tarım politikası ve o günkü hükümetlerdir. Bizler de 95 yıl sonra bugün ülkemizin kalkınması için yine bu politikayı tüm imkansızlıklar ve ekonomik kriz içinde yeniden canlandırmaya çalışıyoruz” dedi.

 Ülkeyi kalkındırmak, sağlıklı ve uygun fiyatlı yiyecekler satın alabilmek için yerli üretime daha çok ihtiyaç olduğunu hatırlatan Başkan Büyükerşen şöyle devam etti;

“Bunun için ilk olarak köylümüze milyonlarca domates ve marul fidesi dağıttık. Daha sonra ilimizde eskiden çok önemli bir geçim kaynağı olan ipekböcekçiliği ve ipek üretimini canlandırmak için yüz binlerce dut fidanı dağıttık. Ayrıca onlarca çeşit yerel tohumu çoğaltarak yıllardır vatandaşlarımıza ücretsiz olarak milyonlarca yerel tohum dağıtıyoruz. Vatandaşlarımızı hibrit tohuma muhtaç bırakanlara inat, ülkemizin tohumlarının üretilmesini ve çoğaltılmasını sağlıyoruz. Arıcılıkla uğraşan kadınlara ekipman ve kovan desteğinde bulunduk.  Bu yıl da küçükbaş hayvancılıkla geçimini sağlayan sizlere damızlık koyunlar ve koçlar veriyoruz. Belediyemizin artan yakıt, elektrik, personel masraflarına rağmen tarımı desteklemek için yeni projelerimizi geliştirip, genişleteceğiz”

Törende bulunan Alpu Belediye Başkanı Gürbüz Güller ve Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe, çiftçilere olan desteğinden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’e teşekkür etti. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu protokol kapsamında 500 damızlık koyun ve koç ile başlayan küçükbaş hayvan sayısı 880 koyun ve 254 koça çıkarılmış oldu.