AZERBAYCAN’DA TEKNOFEST RÜZGÂRI ESTİ
Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de sona erdi. Bu yıl ilk kez yurt dışına açılarak uluslararası arenaya taşınan, 26-29 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen TEKNOFEST’i 4 gün boyunca 300 bin kişi ziyaret etti.
azerbaycanda-teknofest-ruzgari-esti
  • 506
  • 30.05.2022 12:45:26

Bakü Crystal Hall ve Deniz Kenarı Bulvarı Milli Park'ta gerçekleştirilen festivalde 10 farklı kategoride düzenlenen teknoloji yarışmalarında dereceye girenler ödüllerini Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sn. İlham Aliyev’den aldı. Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın da katıldığı TEKNOFEST, Azerbaycanlılar tarafından çok büyük ilgi gördü. Yarışmalarda dereceye girenlere toplamda 260 bin Azerbaycan Manatı ödül verildi.

Azerbaycan semalarında Solo Türk ve Türk Yıldızlarının eşsiz gösterileri; Hürkuş, Atak Helikopteri ve Bayraktar Akıncı ile Azerbaycan Hava Kuvvetlerine ait uçakların gösteri uçuşları festivalde heyecan dolu dakikalar yaşattı. Festivalde ayrıca insansız hava araçları, helikopterler ve zırhlı araçların yanı sıra Bayraktar Akıncı TİHA ve Bayraktar TB2 SİHA da yerini aldı. Türkiye'den İçişleri, Millî Eğitim, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, ASELSAN, BAYKAR, HAVELSAN, ROKETSAN, STM, TEI, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı gibi kurum ve kuruluşlar tarafından stantlar açıldı. Ziyaretçilerin havada uçuş deneyimi yaşadığı hava tüneli, lazer şovları ve konserler TEKNOFEST Azerbaycan’da eğlenceli görüntülere sahne oldu.

TEKNOFEST kapanış konuşmasını gerçekleştiren TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk BAYRAKTAR:

“TEKNOFEST bittiği için hüzünlüyüz ama qardaşlığımız pekiştiği için de sevinçliyik. İnşallah, önümüzdeki yıllarda TEKNOFEST rüzgarını, aziz şehirlerimiz Bakü’de, Şuşa’da tekrar estireceğiz. İnşallah, yakın gelecekte teknoloji yarışmalarımızdan çıkan girişimlerimizin başarı hikâyelerini anlatacağız. Sevgili kardeşlerim; Bakü'de gördüklerimden sonra eminim ki Millî Teknoloji hamlesi, Azerbaycan gençliğinin de en önemli hedeflerinden biri olacak. İnanıyorum ki genç kardeşlerim Türk dünyasının tam bağımsız ve azad olabilmesi, müreffeh bir yaşamın tesis edilebilmesi için yüksek teknoloji geliştirme çalışmalarına hız kesmeden devam edecek. Bugünden sonra TEKNOFEST seferberliği can Azerbaycan’ın her bir rayonuna ve tüm şeherlerine uzanarak hayatlarımıza müspet bir anlam katacak.

Aziz bacı ve gardaşlar;

Dün, can Azerbaycan’ın müsteqillik gününü kutladık. Bugün de Türk dünyasının en muhteşem zaferlerinden biri olan İstanbul’un fethinin 569. yılını kutluyoruz. Kardeş Bakü’den, Türk dünyasının kadim şehri İstanbul’a selamlarımızı ve sevgilerimizi yolluyoruz. Bu vesileyle gelmiş geçmiş tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhlarınız şad olsun.

Huzurlarınızda TEKNOFEST Azerbaycan’a emek veren Rəqəmsal İnkişaf və Nəqliyyat Nazirliyina, Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfımızdaki ekibimize, gönüllülerimize ve tüm paydaşlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. TEKNOFEST’e himaye eden hörmetli cenab Prezident İlham Aliyev ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı sunuyorum.

Kadim coğrafyamızın her bir köşesinden Bakü’ye gelerek, tek millet, iki devlet, tek festival şüarıyla yola çıktığımız TEKNOFESTte bizlerle birlikte olan siz değerli bacı ve gardaşlarıma minnettarlığımı iletirem. Hepinizi bu ağustosta yapacağımız TEKNOFEST KARADENİZ’e davet ediyorum. Samsun’da buluşmak üzere sağlıcakla kalın. Azerbaycan, sen çok yaşa! Türkiye, sen çok yaşa!”