ÇİFTÇİ GÜNÜ’NDE BUSİAD’DAN TARIM ZİRVESİ
Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Gıda ve Tarım Uzmanlık Grubu’nun olağan toplantısı, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde özel bir oturumla gerçekleştirildi
ciftci-gununde-busiaddan-tarim-zirvesi
  • 656
  • 15.05.2022 12:24:10

Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Çiftliği’nde gerçekleşen kahvaltılı toplantıda Türkiye’nin ve Bursa’nın tarımı ile gıdaya ilişkin sorunlar masaya yatırıldı. Toplantıya, BUSİAD YK Başkanı Buğra Küçükkayalar, BUSİAD YK Üyesi Yasemin Uyar Duman, Geçmiş Dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlarından ve BUSİAD Yeşil Bursa Çalışma Grubu Üyesi Erdem Saker, Gıda Mühendisleri Odası Başkanı ve BUSİAD Gıda ve Tarım Uzmanlık Grubu Başkanı Serkan Durmuş ve BUSİAD Gıda ve Tarım Uzmanlık Grubu Üyesi ve Bursa Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr İbrahim Ak ve BUSİAD Genel Sekreteri Erol Alakoç ev sahipliği yaptı.

Mini zirveye, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Ziraat Fakültesi Dekanı Turgut İlhan, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çakmak, Orhan Tarım Genel Müdürü Şefik Yiğit, Tabiat Gıda Genel Müdürü Oğuz Kandazoğlu katıldı. Toplantıda konuşan BUSİAD Başkanı Buğra Küçükkayalar, Bursa’nın tarım, sanayi ve turizm olarak üçlü sac ayağı üzerinde dengeli gelişmesi gerektiğini söyledi. Küçükkayalar, Busiad’ın yeni dönem çalışma yapısına değindikten sonra öğrencilerin desteklenmesinin mümkün olduğunu, tarım teknokenti için fizibilite raporu ile birlikte ilerlenebileceğini belirtti. Küçükkayalar, önümüzdeki dönemde BUSİAD’ın gıda ve tarım konusunda faaliyetlerini arttıracağını ve 6 Haziran tarihinde de Dünya Gıda Güvenliği gününe atfen BUSİAD Evi bahçesinde önemli bir organizasyon gerçekleştirileceğini de vurguladı.

Geçmiş Dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlarından ve BUSİAD Yeşil Bursa Çalışma Grubu Üyesi Erdem Saker de, “Yenişehir’de bir köy seçelim ve Ağaköy ve Hollanda modeli örnek bir kooperatif oluşturalım. Yenişehir’de ayrıca bundan sonraki ilk açılacak okulu uygulamalı meslek lisesi olarak kuralım” dedi.

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül ise, şunları söyledi:

“5 bölgede görev yaptım, Bursa kadar yüksek tarım potansiyeli bir şehir görmedim. 410 Tarımsal Kalkınma Kooperatifi var. Ancak çiftçi, ürretimde başarısı kadar ticarette başarılı olamamakta. Mevcut 19 kadın kooperatifini arttırmak istiyoruz. Büyükorhan’da yabanmersini ve Harmancık’ta ayva ürünlerinin öne çıkmakta olup firmaların ortaklıkları ile kapasite genişletilebilir. Bursa çiftçisi için 250 milyon TL’ye ulaşacak destekleme planlaması yapılmaktadır. Uygulamalı üretime yönelik Üniversitemizde Merkez kurulabilir. Ülkemizde çiftçilere hak ettikleri değerin toplumca verilmesi ve önemli olduklarını hissettirmeleri çok önemli. Hamidiye Meslek Lisesi’nde köylerde uygulanacak şekilde ipekböcekçiliği bölümü üzerinde odaklanıldı. Üniversite – çiftçi ve sanayici – çiftçi işbirliklerini el birliği ile geliştirmeliyiz.”

Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Fevzi Çakmak da, sektöre ait istatistiklerin doğru açıklanmasının etkin ve doğru planlamaya ışık tutacağını belirterek, “stratejik ürünleri kendimiz yetiştirme potansiyeline sahibiz. Bursa aynı zamanda tarım ve turizm kenti olabilmeli. Yeni sanayi alanlarının açılmasını istemiyoruz. BUSİAD geçtiğimiz ay hazırlayıp kamuoyu ile paylaştığı ‘ Tarım Yoksa Hayat da Yok ‘ raporu çok değerli” diye konuştu.

BUSİAD Gıda ve Tarım Uzmanlık Grubu Üyesi ve Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ak ise, “Bursa’da ülkemizin ilk tarım araştırma ve geliştirme merkezinin uygulamalı olarak kurulabilmesi paydaşların desteğiyle mümkün olur.  Tarım ve Hayvancılık Teknokenti örnek model oluşturabilir. BUSİAD çalışma grubu olarak yıl sonuna doğru bir çalıştay gerçekleştirmeyi planlıyoruz” dedi.

Ziraat Fakültesi Dekanı Turgut İlhan da, “Öğrencilerin uygulama öncesi ve sırasında hazırlık şartlarında iyileştirilmesi için destek bekliyoruz. Ekolojik bahçemizde eğitim verilmektedir. Ürün çeşitliliğine önem veriyoruz” diye konuştu.