- 984
- 09.11.2022 09:49:46
Tüketicinin ambalajla ilk temasının satış sonrasına kaldığını belirten Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, çekici görünümlerden ziyade ambalajın ortaya çıkış amaçlarından olan işlevsellik ve ürün koruma gibi ambalajın daha temel fonksiyonlarına odaklanma gerekliliğine dönüşü vurguladı.
NielsenIQ verilerine göre 2022 yılında Türkiye, FMCG (Hızlı Tüketim Mamulleri) ürünlerindeki online satışlarda Avrupa’da en yüksek paya sahip üçüncü ülke olarak öne çıkıyor. Perakende satış yapan marketlerin ve mağazaların yerine online alışverişi tercih eden tüketiciler, ödeme yapıp ürün eline ulaşana kadar ambalajı yakından göremiyor ve dokunamıyor. Ambalajın bilinen asıl rolünün perakende olarak raflarda satış olması, amacını yıllardır bu yönde şekillendirmiş olsa da online satışlardaki artışlarla birlikte fonksiyonel gerekliliklerinde bazı değişiklikler görülüyor. Raflarda sergilenen ambalajlar, tüketicinin algısını harekete geçirmek, ilgisini artırmak ve markaya yönlendirmek gibi amaçlara hizmet ederken online satışlardaki ambalajlar, teslimat sırasında ürünü azami ölçüde koruma, orijinal ve güvenilir olduğunu kanıtlama, tüketici deneyimini geliştirme gibi amaçlara hizmet ediyor. Ambalaj tasarımlarının ilk zamanlarda yalnızca ürünün fiziksel güvenliği için olduğunu ve online alışverişe yönelimle birlikte bu işlevselliğe doğru bir geri dönüş olduğunu vurgulayan Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, “Online satışlarda ambalaj, marka sadakatini ciddi oranda etkileyen bir faktör. Tüketicisine beklenmedik ya da olumlu marka deneyimi yaşatabilen markalar, tüketicisinin o ürünü çevresine tavsiye etmesini ya da ikinci kez satın almasını mutlaka sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.
Marka Sadakati Oluşturmanın İlk Adımı Yine Ambalaj
Ambalaj, raflarda görülmesiyle aynı şekilde olmasa da online alışverişte de tüketicide duyguları harekete geçiriyor ve tüketicinin markayla bağlantı kurması için köprü görevini üstleniyor. Yapılan araştırmalara göre, çevrimiçi alışveriş yapanların %30’undan fazlası siparişinde kullanılan ambalajın marka hakkındaki algılarını etkilediğini söylüyor. Dolayısıyla tüketicinin ürünle etkileşime geçtiği ilk anında farklı bir deneyim yaşaması ve bu deneyimden memnun ayrılması markaya karşı sadakatini artırıyor. Ürün tavsiyeleri de özellikle son yıllarda sıklıkla sosyal medya üzerinden yapılıyor ve paylaşılan ürün deneyimi içerikleri de paket açılışlarının tüketicilerin ne kadar ilgisini çektiğinin bir göstergesi niteliğinde. Ambalajın ve ürünün çekici görüntülerini paylaşmaları ve markayı tavsiye etmeye değer görmeleri, ambalajın tüketiciyi marka elçisi konumuna getirip getiremeyeceğini gösteriyor.
Geriye Dönüş Modası Ambalajı da Es Geçmiyor
Online satışların ve pazaryerlerinin artışıyla birlikte bu alandaki rekabet de hızla artıyor. Online alışverişte bir kez ürünü satın alan tüketicinin devamlı olarak aynı ürüne yönelmesini etkileyen en önemli faktörlerden biri ambalaj tasarımlarıdır. Online satışlarda ambalaj tasarımının en temel amacı teslimat sırasında ürünün zarar görmemesini sağlamak olarak biliniyor. Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik bu temel amaca dair, “Ambalajların varoluş sebebi zaten ürünün korumasını sağlamak ancak zaman içerisinde gelişen rekabetle ve tüketici üzerindeki duygusal etkilerinin öğrenilmesiyle birlikte ambalajın amaçları da gelişti. Raflarda satışa sunulan bir ürün ambalajının amacı, satın alınmadan kullanılmasını engelleme ya da tüketicinin rakipleri arasında ayrışmasını sağlamakken online alışverişlerde bu amaç, ürünün orijinalliğini ve tazeliğini kanıtlamaya kadar gidiyor. Şunu söyleyebilirim ki, geçmişe ve öze dönüş trendi ambalajı da es geçmiyor.” yorumlarında bulundu.